Zadnjih sedem let uporabljamo svoje vire, znanja in tehnologije v namen navtične in drugih sestavnih industrij.

Običajni razvojni proces je zelo podoben pri vseh sestavnih proizvodih (navtični, avtomobilski, letalski, gradbeni,...). To nam omogoča, da lahko svojim strankam ponudimo kakršnokoli storitev, produkt ali sestavni del iz našega obsega tehnologij, potrebnih v razvoju in proizvodnji kateregakoli potrebnega elementa v zgoraj naštetih industrijah. Naše neizmerne izkušnje nam pomagajo pri iskanju najboljših oblik, razvojnih rešitev, tehnologij in materialov za vaš produkt.

V mnogih primerih vam lahko tudi ponudimo proizvodnjo razvitih elementov..

 
     

 

 

Ekstremni podvig: Plovba z gumijastim čolnom na najsevernejšo točko Evrope - Nordkapp

Opis
Opis poti
Čoln in oprema

 

Expedition: Sailing by an inflatable boat to the northernmost point of Europe – Nordkapp

Description
Description of the trip
Boat and equipment

 

Espedicione: Navigazione con il gommone verso il punto più a nord d’ Europa – Capo nord

Descrizione
Descrizione della rotta
L'imbarcazione e l'attrezzatura

 
             
 
 

OPIS

Zakaj na plovbo nad severnim tečajnikom (66°33´N) z gumijastim čolnom?
Prvič, zato ker verjamemo, da je to mogoče izvesti. Drugič, zato ker glede na informacije, ki jih imamo tega z gumijastim čolnom ni naredil še nihče v tujini, kaj šele pri nas. Tretjič, zato ker želimo dokazati, da je gumijasti čolni s trdim dnom plovilo, ki je najprimernejše za plovbo v zahtevnih pogojih. Četrtič, zato ker verjamemo, da je gumijasti čoln s plastičnim dnom eno izmed najvarnejših, najhitrejših, najzanesljivejših in najcenejših plovil, ki so primerna za plovbo v tako težkih pogojih. Petič, ker se gumijasti čolni s plastičnim dnom vsakodnevno uporabljajo v profesionalne namene v najtežjih morjih. Šestič, ker plovba nad severnim tečajnikom z gumijastim čolnom predstavlja velik preizkus vzdržljivosti opreme in posadke. Sedmič, ker bo to priprava za odpravo naslednje leto, ko želimo z gumijastim čolnom prečkati Severni Atlantik z vmesnim postankom na Grenlandiji.

Nekaj besed o Norveški
Norveška ima izjemno dolgo in močno razvejano obalo. Dolžina obale je 3.000 kilometrov in sega od Skagerraka na jugu pa vse do Barentsovega morja na severu. Obala je značilna po mnogih fjordih, ki jih obdajajo visoka področja. Če upoštevamo vse fjorde, je norveška obala dolga kar 25.000 kilometrov. Gostota poseljenosti je na Norveški, kjer živi vsega skupaj 4,6 milijona prebivalcev, zelo nizka. Eden izmed razlogov je izjemno težka dostopnost posameznih področij. Podnebje je zelo raznoliko. Zalivski tok vpliva na vreme, ki je gljub geografski legi Norveške razmeroma toplo. Vreme pa se zelo hitro spreminja vse bolj ko se premikamo proti severu. Najprimernejši čas za plovbo je od pozne pomladi do sredine poletja, ko je vreme relativno stabilno in suho. Za področje Finnmark, ki leži na severu države, je značilen izjemen razpon med minimalno in maksimalno temperaturo zraka, ki znaša skoraj neverjetnih 83.8 stopinj celzija. Še posebej na odprtem morju so možni močni vetrovi, ki povzročajo visoke valove. V fjordih, zaradi konfiguracije terena, vetrovi stalno spreminjajo svojo smer in moč. Hitrost vetra se lahko v parih minutah spremeni iz 20 na 40 vozlov. V fjordih veter ponavadi piha po kanalu navzgor ali navzdol. Za norveško morje pa je značilno tudi visoko plimovanje. Severneje in v fjordih je plimovanje višje in povzroča močne morske tokove. Bodø s svojo okolico velja za področje kjer prihaja do najmočnejših morskih tokov na svetu. 33 kilometrov južneje od kraja Bodø, v ožini med Saltenfjorden in Skjerstadfjorden, plimovanje ustvari morskih tok s hitrostjo vse do 20 vozlov! Navigiranje v fjordih je zaradi pomanjkanja orientacijskih točk in velike podobnosti terena lahko zelo zahtevno. Plovba na odprtem morju pa je še posebej nevarna zaradi visokih valov in mešanja vodnih tokov. Naslednjo nevarnost predstavlja obala, ki je na trenutke zelo plitka in zaradi izjemno visokih klifov težko dostopna.

Najsevernejša točka Evrope
Nordkapp je rt na otoku Magerøya v občini Nordkapp na severu Norveške. Ta strma, 307 metrov visoka pečina se z geografsko lego na 71°10′21″N, 25°47′40″E pogosto obravnava kot najsevernejša točka Evrope. Vendar pa leži bližnja točka Knivskjellodden, ki jo bomo obiskali, na otoku približno 1500 metrov severneje. Nordkapp vsako leto poleti obišče okrog 200.000 turistov. Ime North Cape, po norveško Nordkapp, mu je nadel šele angleški raziskovalec Richard Chancellor, ko ga je leta 1553 obplul v iskanju Severovzhodnega prehoda.

 

 

  © Dejan Lenič